Powell’ın Şahinliği Korkutmadı: Altın Gözünü Yükseklere Dikti!

Federal Reserve Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek olması gerektiği yönündeki duruşunu yineledi. Ancak, yıl sonuna doğru para politikası konusunda çok az yeni rehberlik sağladı. Bu gelişmelerin ortasında altın piyasası seansın en yüksek seviyelerine yakın işlem görmeye devam ediyor.

Piyasa kötü haberleri zaten fiyatladı!

Analistler, altın piyasasının halihazırda birçok kötü haberi fiyatlandırdığını söylüyor. Ayrıca, sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşan Fed’in değerli metal için aynı rüzgarları sağlamaması gerektiğini belirtiyor. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, Perşembe günü New York Ekonomi Kulübü’nün ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte Powell, Komite’nin enflasyonu %2 hedefine indirmeye kararlı olduğunu söyledi. Ancak küresel ekonomide artan belirsizliğin de altını çizdi. Bu bağlamda Powell, şu açıklamaları yaptı:

Hem eski hem de yeni bir dizi belirsizlik, para politikasını çok fazla sıkılaştırma riski ile çok az sıkılaştırma riskini dengeleme görevimizi zorlaştırıyor. Çok az sıkılaştırma, hedefin üzerindeki enflasyonun yerleşik hale gelmesine neden olabilir ve nihayetinde para politikasının, istihdam açısından yüksek bir maliyetle ekonomiden daha kalıcı enflasyon çekmesini gerektirebilir. Çok fazla artış yapmak da ekonomiye gereksiz yere zarar verebilir. Belirsizlikler ve riskler ile geldiğimiz nokta göz önüne alındığında, Komite dikkatli bir şekilde ilerliyor.

Jim Wyckoff: Altın boğaları rahatladı

Bu arada altın, Ağustos başından bu yana en yüksek seviyesinde işlem görüyor. Analistler, altının 2.000 dolara geri dönmesini engelleyen fazla bir şey olmadığını belirtiyor. Kitco kıdemli piyasa analisti Jim Wyckoff, şu yorumu yapıyor:

Altın boğaları, Fed Başkanı Powell’ın bugün New York Ekonomi Kulübü’nde yaptığı açıklamaların daha şahin olarak değerlendirilmemesinden dolayı rahatladı.

Edward Moya: Altın, Wall Street’in en gözde ticareti

Analistler, altının 2.000 dolara yaklaşmasının yanı sıra, tahvil getirilerinin bulunduğu nokta göz önüne alındığında yükselişinin daha da etkileyici olduğunu belirtiyor. 10 yıllık tahvillerin getirisi %5 ile Temmuz 2007’den bu yana en yüksek seviyesinden işlem görüyor. Bu arada, dünya iki büyük çatışmayla uğraşırken jeopolitik belirsizliğin artmaya devam ediyor. Bu nedenle analistler, altın fiyatının tahvil getirileriyle olan yüksek negatif korelasyonunun bozulduğunu belirtiyor. Rusya’nın Ukrayna ile savaşının yanı sıra, birçok analist İsrail’in Hamas ile savaşının Orta Doğu’da daha fazla kaos ve istikrarsızlık yaratıp yaratmayacağını görmek için bekliyor. OANDA’da kıdemli piyasa analisti olan Edward Moya, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bölgedeki dalgalanmanın çoğunlukla yüksek kalması bekleniyor. Bu da altının yörüngesinin 2.000 dolar seviyesine doğru ilerlemesini sağlayacak. Tahvil getirilerindeki artışın piyasada bazı kredi riskleri yaratması nedeniyle altın fiyatı da fayda sağlıyor. Şu anda altın Wall Street’in en gözde ticareti. Çünkü tahvil piyasası ‘daha uzun süre daha yüksek’ ile ABD ekonomisini acı verici bir şekilde yüksek hale gelen bir resesyona göndermeye hazır görünüyor.

Korkular arttıkça parlak metal cazip bir varlık olarak kalacak

Bazı analistler, ABD borcuna ilişkin korkular arttıkça altının cazip bir varlık olarak kalacağını söylüyor. Bu duygunun daha fazla yatırımcıyı tahvil piyasasından uzaklaştırarak getirileri yükseltmesi mümkün. Piyasada Fed’in getiri eğrisi üzerindeki kontrolünü kaybedebileceği ve bunun da onları tahvil alımına başlamaya ve bilançolarını genişletmeye zorlayacağı yönünde bir endişe var.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x