Kuyruklu Gezegen Keşfedildi! Kuyruğunun Uzunluğu Dünya ile Ay Arasındaki Mesafeden Daha Fazla

NASA, 164 Işık Yılı Uzaklıkta Yeni Bir Ötegezegen Keşfetti: WASP-69 b

Evren hakkındaki bilgilerimizin hala çok az olduğu bir dönemde, astronomlar ilginç keşiflere imza atmaya devam ediyor. NASA’nın yakın zamanda yaptığı bir keşif de bunlardan biri.

Astronomlar, 164 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızın yörüngesinde yer alan “WASP-69 b” isimli yeni bir ötegezegen keşfettiler. Bu gezegenin en ilginç özelliği ise bir “kuyruğa” sahip olması.

Saniyede 200.000 ton civarında gaz kaybeden ve kuyruğunun uzunluğunun 563 bin kilometreye ulaştığı WASP-69 b’nin, bir sanatçı tarafından oluşturulan tasvirine yukarıdaki görselden ulaşabilirsiniz.

WASP-69 b’nin kuyruğunun, gezegenin hidrojen ve helyum parçacıklarından oluşan atmosferini kaybetmesi ve sert yıldız rüzgarlarının etkisiyle oluştuğu belirtiliyor. Bu durum, gezegeni kuyruklu yıldıza benzer hale getiriyor.

WASP-69 b, sıcak bir Jüpiter olarak tanımlanabilir. 164 ışık yılı uzaklıkta bulunan Aquarius takımyıldızındaki bir yıldızın yörüngesinde bulunan bu gaz devi, yıldızın etrafında kısa bir mesafede dönerek hızla sıcaklığını artırıyor.

Bilim insanları, ötegezegenin saniyede yaklaşık 200 bin ton gaz kaybettiğini ve bir milyar yılda kaybettiği kütlenin bir Dünya kütlesine denk geldiğini tahmin ediyorlar. Toplam kütlesinin Dünya’dan 90 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.

Düşünülenin aksine 563 bin 270 kilometreye kadar uzanan bir kuyruğa sahip olmasıyla dikkat çeken WASP-69 b, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 1,5 katından fazla bir uzunluğa sahip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir