Gençlerin nöbet geçirmesine rağmen epilepsiyi kabullenmemesi tedavi sürecini geciktiriyor
Epilepsi Hastalığında Ön Yargılar Tedaviyi Geciktirebiliyor
T24 Kültür Sanat
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztura, toplumda epilepsinin “damgalanmış” bir hastalık olarak algılandığına dikkat çekerek bu yanlış düşüncenin tedavide gecikmelere neden olduğunu ve hastaların ileride daha tehlikeli nöbetler geçirmesine yol açabileceğini belirtti.
Epilepsi ve uyku bozuklukları üzerine çalışmalar yürüten Türk Nöroloji Derneği başkan yardımcısı olan Prof. Dr. Öztura, epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak sağlık kongresinde yaptığı açıklamada bu konuya değindi.
Nöbet önleyici ilaçların etkili olduğunu söyleyen Öztura, uygun dozda verilen ilaçla hastaların yarısının tedavi edilebildiğini, diğer yarısında ise ikinci veya üçüncü ilaçlarla başarılı sonuçlar alındığını ancak dirençli epilepsi vakaları da bulunduğunu ifade etti.
Öztura, özellikle cerrahi yöntemlerle doğumsal veya sonradan olan hasara bağlı epilepsiye veya ilaca dirençli hastalara merkezlerde tedavi uygulandığını belirtti.
Epilepsinin her yaş grubunda görülebileceğini ancak çocukluk ve yaşlılık dönemlerinde daha sık karşılaşıldığını ifade eden Öztura, hastalığın belirtileri hakkında bilgi vererek tedavi edilmeyen epilepsinin büyük nöbetlere yol açabileceği uyarısında bulundu.
“Düzensiz Uyku Epilepsiyi Tetikleyebilir”
Bazı nöbetlerde hastaların boğulabileceğini belirten Öztura, özellikle gençlerin düzensiz uyku düzenlerinin hastalığı tetikleyebileceğini söyledi.
Epilepsi hastalığının toplumda yanlış bir şekilde algılandığını belirten Öztura, hastaların tedavi olmaktan çekinmesine neden olan ön yargıların hastalığın tedavisini geciktirebileceğini dile getirdi. Hastaların normal bireyler olduğunu ve tedavi edilebilir bir hastalıkla karşı karşıya olduklarını vurgulayan Öztura, düzenli uyku düzeninin hastalıktan korunmada önemli olduğunu belirtti.
Epilepsi hastalarının diğer bireylerden farklı olmadığını ifade eden Öztura, hastalığın genetik yükünün düşük olduğunu ve tedaviye erken başlanması gerektiğini sözlerine ekledi. (AA)
Mukadderat: Yalnız Kalma Korkusunun Çözümü Evlenmek mi? |